“Ez a kozmetikum tömíti a pórusokat”. Egyre gyakrabban halljuk ezt a mondatot és egyre több fiatal lánynál mitesszerek figyelhetõek meg. Ez miért történik? Mert nem tudatosan olyan kozmetikumokat használnak, amelyek összetevõi hozzájárulnak a mitesszerek fejlõdéséhez és az arcon lévõ irritációk keletkezéséhez. Egyedi esetekben általában a termék használatát követõ pár napos vagy pár órás idõszakban merülnek fel ezek a problémák. A mitesszerektõl való megszabadulás idõigényes és általában nem jár sikerrel.

Általában két kategóriába osztjuk a tömítõ kozmetikumokat: azok, amelyek hozzájárulnak a pattanások kialakulásához és azok, amelyek a mitesszerek kialakulásához. Pattanásokat okozó kozmetikumokról beszélünk, amikor a bõr állapota romlik, csak néhány órával késõbb a kozmetikum használata után. A pattanásos elváltozások gyakran hipodermikus csomók formájában láthatóak. Az ilyen irritációt okozó összetevõk többek között a lanolin, glicerin és SLS.

A kozmetikában és bõrgyógyászatban létezik egy másik típusú fedõ kozmetikum. Olyanokra gondolunk, amelyek csupán néhány héttel vagy hónappal késõbb a termék használatát követõen okozzák a mitesszerek elõbukkanását. Ez hogyan lehetséges? Egyes kozmetikumok csak a pórusokat tömítik, amitõl a bõr nem tud lélegezni és hámlani. Ennek eredményeként bõr egyenlõtlenségek és irritációk merülnek fel, amitõl viszonylag nehéz megszabadulni.

Mi a helyzet azokkal a kozmetikumokkal, amelyek nem okoznak mitesszereket? Mostanában gyakran és egyre több gyártótól kapunk ilyen jellegû információt, akik erre tekintettel különös figyelmet helyeznek a termékeikben. Lehet, hogy ez igaz, de mielõtt egy olyan tervéket vásárolnál, ami teljesen ismeretlen számodra, elõször olvasd el mit ír a címkén. Ajánlatos kikerülni az összetevõket, mint az olajok többsége és kozmetikai vaj, vitaminok (A és E, de a C vitamin kivonatai), panthenol, ásványok (talkum, cink), emulgeálószerek (SLS, kaolin), alkohol, viasz és növényi kivonatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük