A puffadt szemhéjak és a szem alatti táskák rosszabbak, mint egy rémálom. Azt jelentheti, hogy nagyon rossz napunk van, komoly problémáink vannak vagy hogy álmatlan vagy kemény éjszakánk volt. Ezeknek a hibáknak az oka azonban teljesen más lehet, mint egy stresszes személyes helyzet. Mi okozza a szem alatti táskákat? Hogyan lehet egyszer és mindenkorra megszabadulni tőlük? Olvass tovább, hogy megtudd, milyen trükkökkel lehet eltüntetni a szem alatti karikákat.

Mik a szem alatti táskák?

Röviden összefoglalva, a szem alatti táskák egy olyan bőrbetegség általános elnevezése, amely az alsó szemhéjat és az alatta lévő legközelebbi bőrfelületet érintő, rendkívül kellemetlen duzzanatként írható le. Magát a duzzanatot a szem alatti szövetekben megtelepedő nyirok okozza ahelyett, hogy tovább áramlana.

Természetesen a szem alatti táskák megjelenésének több oka is lehet az arcodon, és teljesen függetlenek lehetnek a stressztől vagy egy kemény éjszakától. Valójában ez a két tényező sokkal inkább a sötét karikák, nem pedig a puffadás oka. Utóbbi a nyirokérben lerakódott méreganyagok és a valamilyen okból lelassult keringés következménye.

Táskák a szem alatt – okok

A szem alatti táskákat okozó dolgok listája elég hosszú és szerteágazó. Csak vessünk rá egy pillantást:

 • ülő életmód és a fizikai aktivitás hiánya,
 • rossz étkezési szokások és egészségtelen táplálkozás,
 • túl sok só,
 • túl sok alkohol és kávé,
 • cigarettázás,
 • helytelen bőrápolási termékek (pl. túl nehéz vagy túl intenzíven ható),
 • túl invazív sminkeltávolítás,
 • a mélytisztítás hiánya (pl. sminkmaradványokkal aludni).

Hogyan lehet megszabadulni a szem alatti táskáktól?

Magától értetődik, hogy ha a szem alatti táskákat az alváshiány okozza, akkor az éjszakai pihenésre van szükség, amit szerencsére elég könnyű orvosolni. Kicsit bonyolultabbá válnak a dolgok, ha a puffadtságot más tényezők okozzák, mint a késő esti alvás.

Először is, iktass ki minden olyan bőrápolási terméket, amely negatív hatással lehet a szemkörnyékedre. Cseréld le őket enyhe kozmetikumokra, a legjobb, ha azok vagy gél vagy tápláló szérum formájában vannak. Egy másik jó megoldás lehet, ha jól felszívódó természetes olajat vagy kávébabkivonatot használsz, amely serkenti a vérkeringést és megelőzi a nyirokcsomó kialakulását. További érdekes anyagok: jegenyefenyő-kivonat, ginseng biloba, bordó útifű, valamint a zöld kávé és az uborka. Az ezekből a növényekből nyert kivonatok fokozzák a nyirokáramlást.

A puffadtság gyors csökkentése

Ha gyorsan kell valamit kezdened a szem alatti táskákkal, próbálj ki egy régóta ismert trükköt, amely segít megszabadulni ettől a bőrhibától: uborkaszelet. Tedd őket hűtőszekrénybe, hogy lehűljenek, ami később jobb hatást biztosít. A jó hír az, hogy az uborka nemcsak a nyirokcsomókkal foglalkozik, hanem a sötét karikákat is felderíti.

Egy másik bevált trükk a teafilter – akár zöld, akár fehér. Főzz le két teafüvet, majd hűtsd le a hűtőben. Ha kihűlt, tedd a szemedre és néhány percig hagyd a szemeden.

Az utolsó a jáde henger: könnyen hozzáférhető és költséghatékony bőrkiegészítő. A jádekő elég sokáig hűvös marad és az ezzel az eszközzel végzett masszázs sima bőrt eredményez, amelyben nyoma sincs a puffadásnak.

Táskák a szem alatt: hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Meg lehet előzni a szem alatti táskákat? Naná, hogy igen, van néhány bevált és könnyen betartható trükk! Íme néhány közülük

 1. Gondoskodj arról, hogy mindig jól kipihend magad éjszakára. Legalább 7 órát kell aludnod.
 2. Érdemes felismerni, hogy ha napközben néhány pillanatra hátradőlsz és lazítasz, az pozitív hatással van a fizikai megjelenésedre és az egészségedre.
 3. Igyál sok ásványvizet és gyógynövényes főzetet. Ezzel egyszerű módon segítesz a szervezetednek a méreganyagok eltávolításában.
 4. Bár ez elég nagy kihívás lehet, próbálj meg kevesebb stimulálószert és gyógyszert használni.
 5. Csökkentsd a sós ételek fogyasztását.
 6. Legyél  nagyon gyengéd a bőröddel a smink eltávolítása közben.
 7. Győződj meg arról, hogy az általad használt bőrápoló termékek megfelelnek bőrtípusodnak  és megfelelnek aktuális igényeidnek. Emellett próbálj meg olyan kozmetikumokat találni, amelyek a fent felsorolt kivonatok közül legalább egyet tartalmaznak.
 8. Szerezz be egy jáde görgőt és használd a szemkörnyék bőrének masszírozására.