Szép és elegáns kezek minden nõ büszkesége. Ezért, senkinek sem kellene meglepõdnie azon, hogy a nõk tartós és egyben szakértõ által elkészített lenyûgözõ manikûrt szeretnének. Az ilyen eljárás vagyonba kerülhet. Sajnos a gél és a hibrid manikûr káros lehet az egészségre. Miért? Lehet-e az akril veszélyes?

Számos legenda kering az interneten azokról a katasztrofális hatásokról, amelyeket a gél manikûr okoz. Az internet fórumokon olyan körömgomba betegségekrõl keringenek történetek, amely a folyamat után kialakul, miszerint a körömlemezbe behatoló, a körömlakk termékben található anyagok károsak, és ami a legijesztõbb, hogy a körmök is leeshetnek (az akril miatt). Mennyi igazság van az ilyen jelentésekben? Egyes történetek valósak, mégis szelektíven kell megközelíteni ahhoz, hogy tényszerû információkat kapjunk az akril által felmerülhetõ veszélyekrõl.

Élvezhetjük-e a szép körmeinket anélkül, hogy kitennénk egészségünket különbözõ veszélyeknek?

Igen, élvezhetjük, mégis ajánlatos elkerülni minden lehetséges anyagot, mely káros lehet, mint pl. a metil-metakrilát (MMA). Ezt az anyagot visszahívták és már nem használhatják a kozmetikum összetevõjeként (az akril manikûr fõ összetevõje). Noha a MMA rákkeltõ anyagnak minõsül, egyes formái továbbra is inaktívak. Az anyag legveszélyesebb hatása, amikor a bõrrel kerül érintkezésbe, viszont belélegzéskor vagy fogyasztáskor nem árt. Amikor elkészítik a manikûrt, a körmök és a bõr természetes védelme csökken (pl. a töltés miatt). Hasonlóképpen a körmök sérülhetnek az akril körmök levétele során. Szerencsére a MMA –t most EMA helyettesíti, amely anyag engedélyezett használatra – azaz, EMA nincs veszéllyel az emberi szervezetre.

Honnan tudhatjuk, hogy a manikûr nem tartalmaz akrilt?

Az egyetlen ésszerû tanács, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek kiváló minõségûek. Az ilyen kozmetikumoknak tiszta összetétele van (minden összetevõ fel van sorolva a címkén). Ennek köszönhetõen biztosak lehetünk abban, amit a körmünkre használunk. Ha szépségszalonban szereted elkészíttetni a manikûröd, mindig megkérdezheted a kozmetikust, hogy mutassa meg az eljárás során használt termékek csomagjait. Csak ekkor lehetsz biztos abban, hogy a termék nem tartalmaz MMA-t. Nyílván, ezt a meggyõzõdést is követheted: ’a drága egyenlõ a biztonságossal’. Ami biztosra vehetõ, hogy a kiváló minõségû termékek nem olcsóak, ezért az a manikûr, amely nagyon olcsó, valószínûleg nem a legjobb választás a körmödre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük