Fehér és egészséges fogakról álmodsz? Nem csoda, hogy igen. A tökéletes fogsor figyelemre méltó módon javítja a megjelenésünket. Manapság gyakran fordulunk költséges kezelésekhez, hogy sárgás fogainkat fehérebbé tegyük, elfelejtve, hogy milyen hatásos otthoni módszerek léteznek, amiket kipróbálhatunk. Most megismerhetsz négy terméket, amelyek segítségével fehérebb mosolyt kaphatsz anélkül, hogy elhagynád az otthonodat.

Mi az oka a sárgás fogaknak?

Az elején meg kell említeni, hogy tökéletesen fehér fogak természetes úton nem léteznek. Csontjaink, amelyekhez a fogak tartoznak, természetüknél fogva enyhén sárgás színűek. A rossz étkezési szokások kialakulása, a dohányzás vagy a túl sok kávéfogyasztás azonban hozzájárul a fogak sötétebbé válásához. Milyen egyéb tényezők befolyásolják a fogaink színét? A fogaink színét meghatározó fő ok a gének. Végül, de nem utolsósorban, bizonyos gyógyszercsoportok szedése és a nem megfelelő higiénia is negatív hatással van a fogaink színére.

Hogyan lehet a fogakat fehérebbé tenni otthoni jogorvoslatok segítségével?

Először is figyelni kell arra, hogy hogyan ápoljuk a fogainkat. Minden étkezés után megmosod őket? Ha nem így teszel, legalább próbáld meg tisztítani a fogaidat kávéfogyasztás után – ez ugyanis köztudottan zománcelszíneződést okoz. Emellett kerüld a színes és szénsavas italokat, amelyek szintén hozzájárulnak a zománc állapotának romlásához. Ha távol tartod magad a fogaidat tönkretevő tényezőktől, áttérhetsz a fogak fehérebbé tételének otthoni módszereire. Mit érdemes használni?

  1. Kurkuma – egy ázsiai fűszer, amelynek számos egészségügyi előnye van. Az egyik a sárga fogakkal foglalkozik és a kurkuma fogfehérítőként való használata gyerekjáték – tegyél egy pici kurkumát a fogkrémre és kezdj el fogat mosni, mint mindig. Tulajdonképpen saját kurkumás fogkrémet is készíthetsz. Hogyan kell csinálni? Keverd össze a következőket: 1 kanál porított kurkumát, 1 kanál kókuszolajat és 2 csepp menta illóolajat.
  2. Olajrágás, azaz ayurvedikus fogfehérítés – ez egy régi hindu módszer, amely arra összpontosít, hogy egy természetes olajat kavargatsz a fogaid körül. Az olajok, amelyek várhatóan segítenek visszaállítani a fogak fehéres kinézetét, a napraforgóolaj, a kókuszolaj, a repceolaj, a lenmagolaj és a szezámolaj.
  3. Szódabikarbóna – ez egy olyan anyag, amely többféle célra is használható és érdemes felismerni, hogy az egyik felhasználási módja a sárgás fogakkal foglalkozik. Képes eltávolítani a lepedéklerakódásokat és fehéríti a fogakat. A szódabikarbónával azonban óvatosan kell bánni, mert ha túl gyakran használjuk, akkor eléggé roncsolhatja a fogzománcot.
  4. Gyümölcs – rengeteg értékes tulajdonsággal rendelkezik, például fogfehérítő hatású. Hogyan használhatod a gyümölcsöt a fogaid küllemének javítására? Próbáld ki a fogmosást citromlével és vízzel. Továbbá, ha legközelebb banánt eszel, ne dobd el a héját, hanem dörzsöld a fogaidhoz, hogy fehérebbek legyenek.