Legtöbbünk számára fontos, ha a körmeink jól ápoltak, hosszúak és szépen ki vannak festve. Nem akarjuk, hogy repedezettek és túl gyengék legyenek. MI van a többivel? Nem olyan fontos, bár a körmök megjelenését meghatározó többi elemeinek figyelmen kívül hagyása nem olyan okos dolog. A körömlemez elváltozása (pl. elszínezõdés, foltok vagy szín) sokat elárulhat az egészségi állapotról.

FEHÉR ELSZÍNEZÕDÉS

A fehér elszínezõdés az egész körömlemezen megjelenhet vagy csak egyes részeken, mint pl. kisebb fehér foltokban. Az elsõ esetben, az egész körömlemez fehér, ami azt jelenti, hogy vitiligóban szenved. Ugyanakkor betegség jelét is kimutathatja, mint a pikkelysömör, szívelégtelenség, a rák vagy csak a kalcium és proteinek hiányáttükrözi. A pontos vitiligo második esetbe esik, amely általában körömlemez traumával van összeköttetésben.

SÁRGA ELSZÍNEZÕDÉS

A sárga körmök leggyakoribb esete a piros lakk túl használata alapozó használata nélkül (színét a köröm idõvel felszívja) vagy a cigarettázás. A sárga körmök továbbá az A vagy B típusú hepatitisz, mycosis vagy pikkelysömör betegségekre utalhat, de akár egyes gyógyszerek fogyasztása esetében is elõfordulhat.

BARNA ELSZÍNEZÕDÉS

Hasonlóképpen, ahogyan fent említettük a barna elszínezõdést is   egyes gyógyszerekokozhatják, de a hennával való érintkezés is kiválthatja. A barna foltok a körömlemezen összekapcsolhatóak a pajzsmirigy betegséggel, vérszegénységgel vagy in-táplálkozással .

ZÖLD ELSZÍNEZÕDÉS

A zöld elszínezõdés a körömlemezen általában gombafertõzéssel jár. Ugyanakkor bakteriális fertõzés is okozhatja, illetve a túl gyakori mosószerrel való érintkezésnek is ilyen hatása lehet.

SZÜRKÉS KÉS ELSZÍNEZÕDÉS

A látszattal ellentétben a szürkés kék elszínezõdés nem egy megszokott zúzódás. Ezüst mérgezés okozhatja, maláriaellenes gyógyszerek használata, perifériás vaszkuláris betegség vagy anyagcsere-rendellenesség .

FEKETE/SÖTÉT ELSZÍNEZÕDÉS

Sötét foltok a körömlemezen a legtöbb esetben körömalatti vérömleny eredményeként jelennek meg, amelyet trauma okozza. Egyéb okai egyes gyógyszerek vagy vegyi anyagok használatának tudható. Mégis, ha a körömlemez nem változik a köröm növekedésével (mint a körömalatti vérömleny esetében), akkor elõfordulhat, hogy rosszindulatú daganattalvan dolgunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük